Whispering Glenrose

zomaar

Wat is er nog te vertellen over de Golden Retriever.

In de Standaard wordt gesproken over
Gehoorzaam, intelligent en met een natuurlijke werkaanleg.  
Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.  

Deze eigenschappen maken hem geschikt voor vele doeleinden.
Het is en blijft een gebruikshond. Dus dat is een van de eigenschappen waar rekening mee moet worden gehouden. Zoals omschreven "natuurlijke werkaanleg", veelal vertaald naar jachtaanleg, betekend dat de meeste Goldens graag werken oftewel graag ergens mee bezig zijn. 
Gehoorzaamheid is makkelijk voor luie mensen en ook zijn intelligentie heeft voordelen bij zijn opvoeding. 
Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen wordt dikwijls omgezet naar kindvriendelijk. Nou ja!
 

Is de Golden wel zo kindvriendelijk. 
Ja want elke hond is per definitie kindvriendelijk, maar de bijtgrens bij Goldens o.a. ligt wat hoger als bij bepaalde andere rassen. 
Is de kindvriendelijkheid dat een verdienste of een ongeluk. Voor de hond dus een zeer ongelukkige situatie. De Golden lijdt veel meer voor hij eindelijk stappen onderneemt, bijt of iets dergelijks dus. Denk hier aan bij de aanschaf van een hond als u kinderen heeft.

Gehoorzaamheid,  intelligentie en werkaanleg zijn heel prettige eigenschappen als we er gebruik van maken in trainingen. Ze veroorzaken echter rampen als we de mogelijkheden niet benutten. 

Als een nieuwe Golden eigenaar denkt dat zijn Golden vanzelf gehoorzaamt, weet wat de baas denkt, en alleen maar doet wat de baas leuk vindt, dan kan het wel eens zijn, dat u de trap niet meer afkomt, omdat de hond vindt dat de woonverdieping zijn terrein geworden is, dat de kamer verbouwd is omdat de hond te veel energie had, en dat alle kasten die gesloten waren door de hond zijn geopend.

Goed raad:
Gehoorzaam wordt de hond door training en een goede baas hond verhouding.
Intelligentie en werkaanleg kunt u trainen door spelletjes te spelen met u Golden, te trainen voor gehoorzaamheid, agility, flyball of jacht oid. 
U zult hem lichamelijk en geestelijk moeten vermoeien door flinke wandelingen met hem te maken en zijn intelligentie te prikkelen door afwisseling in training en wandeling.

Als u op een goede hondse manier met uw Golden omgaat zult u veel jarenlang een prettige huisgenoot aan hem hebben. Slaagt u er niet in om honds te gaan denken, dan wordt dat kleine leuke lieve pupje een regelrechte tiran als hij volwassen is.

Veel informatie staat in goede boeken specifiek over het ras, maar ook veel algemene boeken geven veel informatie hoe u met een hond om zou moeten gaan.