Whispering Glenrose

U wilt een hond: weet u het zeker?

Het is zo leuk: zo'n vrolijke kameraad in huis.
Meestal is het dat gelukkig ook, maar staat u er bij stil dat een hond gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud wordt. Het kopen van een hond heeft dus een grote en langdurige impact op uw leven en op dat van uw huisgenoten. Van de positieve kanten van deze invloed bent u zich bewust, anders dacht u immers niet aan een hond kopen.  
Maar stond u hier bij stil:

Uw vrijheid:
De aanschaf van een hond is net zo iets als de komst van een kind. Uw leven zult u moeten aanpassen aan zijn aanwezigheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever weg was gebleven. Dat uw weekendjes weg en vakanties in het licht moeten staan van de mogelijkheden dit samen te doen met uw hond of dat u oppas zult moeten regelen.

Uw dagindeling:
Iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen / opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur. Zeker wanneer u een pup koopt is de tijdsinvestering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basisopvoeding.

Het kostenplaatje:
Een bedrag van € 7
50,-- tot € 850,-- neertellen voor de aanschaf van een hond vinden veel mensen een
behoorlijke investering. Natuurlijk is dit veel geld, en een goedkopere hond is niet persé een minder goede hond. Maar bedenk dat de aanschafkosten van een hond, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken, eigenlijk wel meevallen. Voor de kosten van voeding en verzorging moet u toch al gauw een bedrag van € 50,-- tot € 100,– per maand rekenen, inclusief de normale dierenartskosten (maar deze kosten lopen snel op als uw hond vaak ziek is of gewond raakt). De kosten voor training, hondenbelasting, evt. pensionkosten komen daar natuurlijk nog wel bij.
En in het eerste levensjaar van een hond liggen de kosten nog wel iets hoger ook.

Uw verantwoording:
Een goed gesocialiseerde en opgevoede hond kan u wellicht verleiden er ook zo één te willen.
Maar bedenk dat een hond niet als vanzelf een goed opgevoede en sociale hond wordt!
Het opvoeden van een hond tot een trouwe kameraad kost tijd, heel veel tijd (denk hierbij minimaal aan een periode van 1 tot 1½ jaar) en inzicht, niet te vergeten. Niet iedereen zal er even gemakkelijk in slagen om "honds" te leren denken, iets wat noodzakelijk is om de hond te begrijpen en te begeleiden in allerlei leerprocessen.

U wilt een hond: u weet het zeker!

Puppy of volwassen hond?
Wanneer het besluit om een hond te kopen eenmaal is genomen, staat u voor een aantal keuzes.
De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk.
Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en "vormen".
Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u zo’n hond graag een nieuwe kans gunt. 
Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd.
U kunt deze stelling echter niet omdraaien: het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost. Met een volwassen hond neemt u ook de erfenis mee van zijn vorige eigena(a)r(en).